Er zijn verschillende soorten luchtkarabijnen te onderscheiden op basis van hun aandrijvingsmechanisme.
Veerbuksen
Deze luchtdrukgeweren werken met een spiraalveer die gespannen wordt bij het opladen. Bij het afvuren wordt de veer losgelaten en drukt deze lucht samen die de pellet voortstuwt. Ze zijn populair voor recreatief schieten en zijn relatief betaalbaar. Krachtige veerbuksen (> 20 Joule) zijn redelijk luidruchtig en hebben een behoorlijke terugslag. Het opspannen gebeurt manueel en na elk schot. Hoe meer Joules (kracht) het geweer heeft, hoe lastiger het opspannen.
Je hebt kniklopen (je plooit het geweer open, steekt het kogeltje in de loop en plooit de loop weer dicht), en onderspanners (je spant het geweer op met een aparte hendel waarbij het magazijn zich opent en je een kogeltje in de loop kunt steken).
Gasram of gasveer luchtbuksen
In plaats van een traditionele veer gebruiken deze buksen een gascilinder. Ze zijn iets geavanceerder dan veerdrukbuksen, met minder trillingen en vaak een langere levensduur. Gasveer luchtbuksen bieden ook een zachtere terugslag. Let op, net zoals bij de veerbuks geldt ook hier: hoe krachtiger het geweer, hoe lastiger het opspannen.
CO2-luchtbuksen
Deze luchtbuksen gebruiken CO2-patronen als krachtbron. Ze hebben geen veer en zijn daardoor stiller en lichter in terugslag. Doordat de CO2-capsules “maar” 60 bar druk afleveren, zijn CO2 buksen minder krachtig. Je vindt daarom vooral CO2 pistolen. Hou in het achterhoofd dat een CO2 capsule na elk schot afkoelt. En afkoeling betekent minder druk. Als je veel keren na elkaar schiet, zal daardoor de kracht afnemen. Hetzelfde fenomeen heb je als je in winterse omstandigheden met een CO2 buks schiet.
PCP (Pre-Charged Pneumatic) luchtbuksen
PCP-luchtbuksen gebruiken vooraf samengeperste lucht in een reservoir. Gemiddeld werkt een PCP met een 250 bar. Ze zijn krachtig, nauwkeurig en hebben weinig tot geen terugslag. Daarom zijn ze ook populair bij jagers.
Nadeel is dat je aan die 250 bar moet geraken. Meestal worden hiervoor duikflessen gebruikt. Een dappere enkeling doet het met een handpomp.
Eén van de grote voordelen van PCP’s is dat ze quasi allemaal multi-shot magazijnen hebben. Het doorladen gebeurt door een hendel en is bijzonder gebruiksvriendelijk.
Pomp-luchtbuksen
Bij deze buksen wordt lucht handmatig in een kamer gepompt. De kracht hangt af van het aantal pompen. Hierbij geldt dat de 10de pompbeweging lastiger is dan de 1ste. Pompluchtgeweren zijn een uitstervend ras. Je heb vooral nog wat pomppistolen.